piatok, 18 októbra, 2024
Reklama

Legendárny Winamp zažije návrat, takýmto spôsobom bude dostupný pre všetkých

Nenechajte si ujsť

Erik Košťany
Erik Košťany
Moje meno je Erik (alebo Erino), mám 28, momentálne bývam v Bratislave. Kino navštevujem niekoľkokrát do mesiaca a čo nestihnem tam, doháňam na obrazovkách doma. Vlastním niekoľko konzol, rád si prečítam dobrú knihu či komiks, ale nevyhýbam sa ani pohybu po vonku (či už na nohách alebo bicykli)

Vráti sa legendárna aplikácia na prehrávanie hudby

Ľudia narodení po roku roku 2000 (alebo krátko pred ním) zrejme poznajú na prehrávanie hudby výlučne služby ako Apple Music či Spotify. Mileniáli, či tí, ktorí boli v tom čase tínedžermi si však pamätajú iný, dnes už pomerne legendárny prehrávač. A pre nich máme skvelú správu, na ktorú upozornil portál ZDNet. Prehrávač Winamp hlási návrat, prejde veľkou zmenou ešte tento rok.

Prehrávač používalo nespočetné množstvo používateľov po prelome milénia. Očarovala nás jeho možnosť prehrávať širokú škálu zvukových médií, preto sme si poľahky mohli spustiť stiahnutú hudbu z internetu, no aj tú z CD-čiek.

Reklama

Nie všetko ale bolo len o funkčnosti. Radi sme sa hrali aj s jeho obrazovými vykresleniami zvukových vĺn a ešte radšej sme menili rôznorodé vzhľady a skiny aplikácie.

Reklama
Winamp skin
Zdroj: Webamp

(Nie tak úplne) open-source

Postupom času upadol Winamp do zabudnutia s príchodom spomenutých online služieb a posunu k počúvaniu hudby na mobilných zariadeniach. Teraz sa to však vedenie spoločnosti rozhodlo zmeniť. Prehrávač prejde ďalším dôležitým krokom vo svojej histórii, pretože verejne sprístupňuje časť svojho kódu.

Internetom kolujú diskusie o tom, že má byť úplne open-source a teda bude zdrojový kód prístupný každému, kto by chcel robiť akékoľvek zmeny. Tieto dohady sa však rozhodol dať na pravú mieru generálny riaditeľ spoločnosti Alexandre Saboundjian vyhlásením cez oficiálny web. Uvádza, že Winamp zostáva vlastníkom softvéru, ale časť kódu bude sprístupnená pod názvom FreeLlama.

Reklama
modernejší Winamp
Zdroj: Winamp

Myslia aj na mobilné zariadenia

V praxi to znamená, že používatelia či vývojári budú môcť robiť zmeny iba do istej miery a všetko ostatné bude musieť schváliť predstavenstvo. Rozsah „otvorenosti“ kódu ešte nešpecifikovali presne, informovali však, že sa to udeje 24. septembra.

Reklama

Ikonický prehrávač tak môže dostať hneď niekoľko nových podôb. Saboundjian si je vedomý aj potreby prehrávača pre iné platformy.

Aby bol nový Winamp dostupný miliónom používateľov po celom svete, budú vydávať aj prehrávač pre mobilné zariadenia na začiatku júla. Samozrejme, zahrnutý má byť aj klasický, dnes už retro pôsobiaci dizajn, ktorý si práve mnohí z nás pamätajú.

Čo hovoríte na to, že Winamp hlási návrat, dokonca aj príchod na mobilné zariadenia? Myslíte si, že mu sprístupnenie kódu a nápady od používateľov pomôžu znovu povstať? Používali ste tento prehrávač? Dajte nám vedieť v komentároch. 

Reklama

Zdroje: zdnet.com; about.winamp.com

Reklama

Mohlo by sa ti páčiť

2 COMMENTS

  1. Winamp používam a otvorenie kódu môže pomôcť k tomu že sa budú dať prehrávať aj internetové rádia v jednej aplikácii a možno aj mix hudby.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- REKLAMA -

Najnovší obsah

- REKLAMA -
Reklama