Reklama
nedeľa, 6 októbra, 2024

RECENZIA: Tento notebook navždy zmenil môj pohľad na počítače

Nenechajte si ujsť

Andrej Cvik
Andrej Cvik
Mám 24 rokov a moje 3 najobľúbenejšie veci na svete sú káva a moja mačka. A tá tretia je tajná.
Reklama

Takto vyzerá notebook budúcnosti

Všetci technologickí nadšenci sú radi, keď firmy skúšajú vymyslieť nové spôsoby použitia našich najobľúbenejších zariadení. Zmeniť niečo, čo je dlhé roky zabehnuté je vždy vzrušujúce a o to vzrušujúcejšie je, keď sa im to aj podarí. Situácia, ktorú opisujem, sa udiala napríklad s príchodom smartfónov, ktoré nahradili bežné tlačidlové telefóny. A podobne významná zmena možno práve prichádza aj do sféry notebookov.

Pri slove notebook si asi všetci predstavíme podobnú hliníkovú placku s displejom na hornej časti a klávesnicou s touchpadom na dolnej časti. Čo keby to tak však nemuselo byť?

Reklama

S myšlienkami, ako pozmeniť tento dizajn, na ktorý sme zvyknutí už dlhé roky, experimentujú rôzne firmy už dlhé roky. Sú tu napríklad 360-stupňové notebooky, ktoré v podstate dokážete transformovať na tablet vďaka dotykovej obrazovke. Najnovšou ideou je však prevedenie nie s jednou, ale s dvoma obrazovkami.

Reklama

Nový Asus Zenbook Duo 2024 s dvoma displejmi

Jedno takéto zariadenie som testoval. Konkrétne je reč o notebooku Asus Zenbook Duo najnovšej generácie, z ktorej sa vykľul podľa môjho názoru najlepší notebook s dvoma obrazovkami na trhu.

notebook
Zdroj: redakcia REWIND.sk

Nová generácia vyšla na začiatku roka 2024 a naviazala na predchádzajúci Zenbook Pro Duo, avšak s jednou podstatnou zmenou. Na spodnej polovici tela totižto inžinieri naposledy posunuli klávesnicu a touchpad do spodnej polovice a na hornú polovicu umiestnili druhú, polovičnú obrazovku.

Reklama

Asus Zenbook Duo 2024 však zašiel ďalej. Na spodnej strane má ďalší 14-palcový displej, ktorý je rovnako žiarivý a kontrastný ako ten primárny. Tento spodný displej pritom dokážete prekryť bezdrôtovou Bluetooth klávesnicou. Nechýbajú magnetické úchyty, vďaka ktorým klávesnica drží na mieste.

Reklama

Nikdy by ste ho nepodozrievali

V takomto stave je Zenbook Duo v podstate obyčajný notebook, aj keď musím uznať, že o niečo ťažší a hrubší. Veľmi milo ma však prekvapilo, že tento rozdiel vôbec nie je taký drastický, ako som očakával. Hmotnosť činí niečo cez 1,6 kilogramu a hrúbka je takmer 2 centimetre. To vôbec nie je zlé vzhľadom na to, čo zariadenie ponúka.

zenbook
Zdroj: redakcia REWIND.sk

Bez použitia druhej obrazovky ide o solídny notebook s výbornou a ostrou 3K OLED obrazovkou s obnovovacou frekvenciou 120 Hz. Viac než dostatočný výkon mu dodáva procesor Intel Core Ultra 14. generácie (Ultra 7 alebo Ultra 9), rýchla LPDDR5x pamäť RAM (až 32 GB) a grafika Intel Arc alebo Nvidia RTX 4070, v závislosti od špecifikácie. V podstate mu nič nechýba, ale len má niečo navyše.

Toto niečo navyše je druhá 3K obrazovka v spodnej časti tela, ktorú odhalíte odopnutím bezdrôtovej klávesnice s touchpadom. Cez Bluetooth ju stačí ku zariadeniu pripojiť jednorazovo, potom už bude automaticky fungovať vždy po odopnutí.

Reklama

Inžinieri z Asusu taktiež prišli s geniálnym riešením, ako ešte lepšie využiť tento formát. Na zadnú stranu spodnej časti tela umiestnili vyťahovací kovový stojan, o ktorý dokážete notebook oprieť.

Počítačový transformer

Dostávate sa tak v podstate do nejakého režimu, ktorý pripomína prácu za stolným počítačom s dvoma obrazovkami. Pohodlný je aj fakt, že klávesnicu si môžete položiť na stehná a pracovať s dvoma obrazovkami aj na diaľku.

Ide o dokonalé zariadenie pre ľudí, ktorí často multitaskujú a skutočne vyťažia z dvoch obrazoviek, ale zároveň potrebujú prenosný počítač – teda notebook. Skutočnou výhodou je aj skvelé riešenie Asusu Zenbook Duo, ktorý sa v podstate skladá s jedného kusu, keď klávesnicu magneticky pripojíte.

Reklama

Na rozdiel od konkurencie dokážete Zenbook Duo zatvoriť aj keď je klávesnica umiestnená vo vnútri. Samotný stojan je skrutkami primontovaný ku telu. Nemusíte tak nosiť so sebou žiadne ďalšie komponenty alebo súčasti – jednoducho máte vždy pohodlne poruke skutočne prenosnú pracovnú stanicu.

zenbook
Zdroj: redakcia REWIND.sk

Túto pracovnú stanicu poháňa veľká 75-watthodinová batéria, vďaka ktorej Asus Zenbook Duo vydrží prekvapivo dlho aj v režime s dvoma jasnými obrazovkami.

Budú raz takto vyzerať všetky notebooky?

Tento notebook dokázal niečo, čo sa doposiaľ nepodarilo žiadnemu inému. Presvedčil ma, že práve tento formát je budúcnosť, ku ktorej smerujeme od klasických notebookov.

Reklama

Asus Zenbook Duo 2024 je dostatočne prenosný, ľahký a výkonný s dobrou výdržou batérie, že aj v režime bežného notebooku mu nič nechýba a človek pri ňom nerobí takmer žiadne kompromisy. Nenúti vás ho neustále používať s bezdrôtovou klávesnicou a s dvoma obrazovkami opretými o stojan.

Keď si to však zmyslíte, premena zariadenia do tohto režimu trvá doslova sekundy. Rovnako aj opätovné zloženie do bežného formátu notebooku. Musím teda dôjsť k záveru, že nevidím dôvod, prečo by tento nápad nemal v budúcnosti prevziať v podstate každý notebook na trhu (mimo tých ultra-tenkých a ľahkých alebo herných).

asus zenbook
Zdroj: redakcia REWIND.sk

Viem si predstaviť, že toto riešenie sa do pár rokov stane preferovaným formátom notebooku pre väčšinu bežných používateľov. Prináša obrovské výhody pre ľudí, ktorí potrebujú druhú obrazovku a je takmer bez kompromisov.

Reklama

Cena, ktorú dokážete odôvodniť

Najciteľnejšie kompromisy človek pocíti na cenovke, ktorá sa v prípade nižšieho modelu s Intel Core Ultra 7, 16 GB RAM a 1 TB SSD vyšplhá na 1 999 eur, respektíve pri modeli s Intel Core Ultra 9, 32 GB RAM a 2 TB SSD až 2 649 eur. Na druhú stranu však za to človek dostane dve veľmi kvalitné obrazovky, bezdrôtovú klávesnicu (na ktorej sa mimochodom skvelo píše) a viac než dostatočne výkonný počítač na bežnú prácu.

Ak pre vás má hodnotu prenosnosť a zároveň potrebujete vykonávať hlbokú prácu, pri ktorej sa vám zíde druhá obrazovka, lepšie zariadenie podľa mňa na trhu nenájdete. A v takom prípade si dokážete odôvodniť aj tú cenovku. Klobúk dolu, Asus. Teraz už len dúfame, že toto riešenie budú aj naďalej zdokonaľovať a dostane sa aj do dostupnejších zariadení.

Reklama

Mohlo by sa ti páčiť

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- REKLAMA -

Najnovší obsah

- REKLAMA -
Reklama