Už je tu. Revolučná technológia v 3. generácii mení spôsob, ako hráte hry

Nenechajte si ujsť

Andrej Cvik
Andrej Cvik
Mám 24 rokov a moje 3 najobľúbenejšie veci na svete sú káva a moja mačka. A tá tretia je tajná.

Prídu hry, ktoré grafikou nemajú obdobu

Každý hráč dobre vie, že kľúčovým komponentom v stolnom počítači pre najlepší herný zážitok je práve grafická karta. Výrobcovia sa snažia neustále vyvíjať výkonnejšie a efektívnejšie jednotky, aby sme si mohli svoje obľúbené tituly vychutnať v čo najlepšej kvalite a hlavne plynule. V posledných rokoch sa však trend otočil a už to nie je len o „surovom“ výkone grafickej karty, ale aj o podporných technológiách a pokročilých softvérových funkciách s využitím umelej inteligencie.

Hry v dnešnej dobe disponujú neustále realistickejšou grafikou, ktoré poskytujú stále vernejší zážitok. Vývojári zdokonaľujú 3D modely a tvoria detailnejšie textúry (napr. tváre v novinke Hellblade II takmer nerozoznáte od reality).

hellblade
Zdroj: Nvidia

Túto realistickejšiu grafiku si hráči čoraz častejšie vychutnávajú v 1440p alebo 4K. Vyššie rozlíšenia poskytujú lepší zážitok z hrania hier aj vďaka novým technológiám, ktoré umožňujú verné zobrazenie svetelných efektov, ako napríklad ray tracing a hlavne path tracing. S technologickým pokrokom však rapídne rastie aj náročnosť hier na GPU (grafické karty), ktoré čoraz viac využívajú AI funkcie.

Tým najväčším zlomovým bodom vo vývoji takýchto podporných funkcií za posledné obdobie stala technológia DLSS, ktorá oficiálne dorazila spolu so sériou GeForce RTX v roku 2018.

Prelomová technológia DLSS (Deep Learning Super Sampling) využíva umelú inteligenciu na renderovanie a škálovanie obrazu pri hraní hier. Používatelia vďaka nej získavajú výkonnostnú rezervu, ktorú môže grafická karta využiť na poskytnutie násobne vyššej frekvencie snímok.

NVIDIA sa intenzívne venuje vývoji a adopcii DLSS už takmer 6 rokov s ohromujúcimi výsledkami, ktoré si ukážeme v praxi na príkladoch nižšie.

nvidia rtx prehlad
Zdroj: Unsplash / NVIDIA

Tu je stručný prehľad histórie DLSS:

  • DLSS 1.0 (september 2018) – Zvýšenie výkonu v hrách pomocou AI, generovanie vyššieho rozlíšenia a FPS s niektorými vizuálnymi nedostatkami.
  • DLSS 2.0 (apríl 2020) – Zlepšenie kvality obrazu a výkonu vďaka špeciálnej neurónovej sieti a rozšírená podpora vývojárov hier.
  • DLSS 3.0 (september 2022) – Predstavenie funkcie Optical Flow Accelerator, ktorá generuje nové snímky medzi existujúcimi pre ešte plynulejší herný zážitok v náročných hrách.

Od septembra 2023 máme k dispozícii DLSS 3.5, doposiaľ najpokročilejšiu technológiu na škálovanie rozlíšenia a snímkovej frekvencie v hrách. Možnosti vašej grafickej karty NVIDIA posúva ešte ďalej vďaka 5-násobnému objemu dát na trénovanie AI modelu a generovanie nových snímok. Skvelou správou pritom je, že DLSS 3.5 majú k dispozícii všetci používatelia s grafickou kartou série GeForce RTX.

Pri najnovšej generácii DLSS je kľúčová aj úplne nová funkcia Ray Reconstruction, ktorá zdokonaľuje vykreslenie svetla v hrách. Vo výsledku si vďaka nej užijete presnejší a kvalitnejší obraz, ktorý funguje ruka v ruke s ostatnými technológiami pre dosiahnutie čo najlepšieho vizuálu. Pri najnovších tituloch pritom môžete očakávať viac než 4-násobné vylepšenie výkonu.

Tretia generácia technológie zásadným spôsobom zmení, ako hráte hry

Ideálny príklad využitia tejto technológie v praxi predstavuje nová hra Senua’s Saga Hellblade II, ktorá už po vydaní v máji 2024 prišla s podporou DLSS 3.0 a Reflex. NVIDIA Reflex pomáha dynamicky znižovať odozvu systému pri hraní hier optimalizovaním grafickej karty aj samotnej hry. DLSS 3.0 zasa pomáha aj v tejto vizuálne úchvatnej hre vytvorenej v Unreal Engine 5 dosiahnuť vysoký výkon pre plynulý zážitok.

hellblade
Zdroj: Nvidia

S technológiou DLSS 3.0 funkcia pre generovanie snímok zvýši výkon pri hraní Hellblade II v 4K až 3-násobne s použitím maximálnych nastavení. Na testovanom počítači s grafickou kartou GeForce RTX 4090 dosiahli pri experimente148 FPS so zapnutým DLSS 3.0, pričom po vypnutí funkcie padol výkon len na 53 FPS.

Drastické vylepšenie výkonu prináša DLSS 3.0 pri každom rozlíšení, aj keď nehráte s 4K, ale napríklad 2560×1440 alebo 1920×1080 (Full HD). V každom testovanom scenári sa po zapnutí funkcie FPS zvýšilo viac než 2-násobne pri všetkých grafických kartách GeForce RTX 40xx série.

V niektorých prípadoch DLSS 3.0 môže predstavovať kľúčový rozdiel medzi hrateľnou a nehrateľnou hrou. Bez neho dosiahla GeForce RTX 4060 36 FPS, pričom po zapnutí sa výkon vyšplhal až na 87 FPS.

DLSS 3.5 posúva hranice výkonu vašej grafickej karty

Ku vyše 500 hrám s podporou inteligentných technológií NVIDIA RTX sa nedávno pridal aj úplne nový titul Alan Wake 2: Night Springs. DLC uznávanej hororovej hry potvrdilo hráčom, že atmosféra je ten najdesivejší prvok série Alan Wake a vizuálne ju pomáha dotvárať aj špičkové DLSS 3.5. S úplne maximálnymi nastaveniami táto funkcia pridá pri hraní na GeForce RTX 4090 až 350 % FPS, zatiaľ čo zdokonalí renderovaný obraz.

Technológiu DLSS 3.5 si môžete teraz vyskúšať na vlastnej koži aj vo free-to-play hre The First Descendant. Aj túto akčnú RPG strieľačku vývojári vytvorili vo vrcholnom Unreal Engine 5, ktorý otvára nové možnosti, čo sa týka vizuálov. Špičkový vizuál však vyžaduje aj poriadny výkon, ktorý zabezpečujú práve komponenty a inteligentné funkcie NVIDIE.

DLSS 3.5 rozpoznáva rôzne ray-traced efekty, aby mohol robiť inteligentnejšie rozhodnutia o použití časových a priestorových údajov a zachovať vysokofrekvenčné informácie na zvýšenie kvality. Výsledky poskytujú vyššiu vernosť ray-traced efektov.

Na GeForce RTX 4090 otvára DLSS 3.5 možnosť pre majiteľov najrýchlejšej grafickej karty sveta hrať vizuálne ohromnú hru The First Descendant na 125 FPS v rozlíšení 4K s maximálnymi detailmi:

  • RTX 4090: 50,7 FPS / 125 FPS
  • RTX 4080 SUPER: 36,9 FPS / 100,1 FPS
  • RTX 4070 Ti SUPER: 31,9 FPS / 86,2 FPS
  • RTX 4070 SUPER: 26,7 FPS / 75,3 FPS
  • RTX 4070: 22 FPS / 62 FPS

*Uvedené sú hodnoty FPS pri testovaní The First Descendant v rozlíšení 4K (3840×2160) s maximálnymi nastaveniami. Prvá hodnota je FPS bez DLSS 3.5, druhá hodnota je FPS s implementovaným DLSS 3.5.

Poistite sa do budúcnosti

Výberom správnej GPU dnes zabezpečíte, že si bez obáv zahráte aj nadchádzajúce špičkové hry. Vyberte si svoju novú grafickú kartu GeForce RTX rady 40 na Alza.sk pre stolné počítače, alebo si zaobstarajte nový notebook s grafickou kartou GeForce RTX rady 40.

NVIDIA úzko spolupracuje s tými najvýznamnejšími vývojármi, a preto budú aj nové AAA tituly Star Wars Outlaws a Black Myth: Wukong podporovať inteligentné funkcia DLSS aj Reflex.

Aby výrobca sprístupnil maximálny herný zážitok čo najväčšiemu počtu ľudí, pripravili so štúdiom Game Science špeciálnu ponuku pre záujemcov o novú grafickú kartu. Pri kúpe GeForce RTX 4090, 4080 SUPER, 4080, 4070 Ti SUPER, 4070 Ti, 4070 SUPER, 4070 alebo notebooku či PC zostavy s uvedenými komponentmi totiž získate hru Black Myth: Wukong úplne zadarmo.

Po kúpe balíčku Black Myth: Wukong GeForce RTX 40 Series Bundle u partnerov NVIDIE, ako napríklad Alza.sk, získate elektronický kľúč, ktorý si následne môžete pridať do knižnice Steamu.

Hráči sa v Black Myth: Wukong vydajú na strhujúcu cestu čínskou mytológiou a preskúmajú rozľahlý, kúzelný svet plný výziev a divov. Ihneď po vydaní 20. augusta môžete aj v tomto titule využívať technológie RTX. Hráči s GeForce RTX 4090 vďaka DLSS 3.5 bez problémov dosiahnu 100 FPS pri maximálnych detailoch v 4K rozlíšení.

Inteligentné funkcie umocnia zážitok z hrania ďalších očakávaných titulov, vrátane historicky prvej open world Star Wars hry. „DLSS 3 nám dáva výkonnostnú rezervu, aby sme mohli oživiť našu víziu a podporovať dodatočné ray tracing funkcie,“ povedal Tobias Carlsson, technický riaditeľ Star Wars Outlaws.

 

DLSS podporuje vyše 500 hier

Pokročilé technológie a AI funkcie NVIDIE využíva pre zlepšenie vizuálu a výkonu už viac než 500 hier. Od predstavenia v roku 2018 prešla funkcia DLSS významným pokrokom a dnes pomáha redukovať zubaté hrany a grafické nedokonalosti v známych tituloch ako Cyberpunk 2077Alan Wake 2Diablo IV a mnohých ďalších. Ponuka podporovaných hier sa pritom neustále rozširuje.

Článok vznikol v spolupráci s Nvidia

Mohlo by sa ti páčiť

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- REKLAMA -

Najnovší obsah

- REKLAMA -