piatok, 18 októbra, 2024
Reklama

Na Google zabudnite. OpenAI má prelomovú službu, ktorá zmení celý internet

Nenechajte si ujsť

Andrej Cvik
Andrej Cvik
Mám 24 rokov a moje 3 najobľúbenejšie veci na svete sú káva a moja mačka. A tá tretia je tajná.

Vyhľadávanie na internete sa navždy zmení

Jedným z primárnych pilierov celého moderného internetu je vyhľadávač Google. Áno, bojovať s ním sa snažia napríklad Bing od Microsoftu, Yandex, Yahoo! alebo DuckDuckGo, dominancia Googlu je však natoľko drastická, že aktuálne majú 91 % podiel na trhu (StatCounter). Znamená to, že 9 z 10 ľudí pri hľadaní akejkoľvek informácie na internete použije práve Google. Čo ak sa to však zmení?

Ak by niekto mal zvrhnúť z trónu Google, bude musieť predstaviť produkt tak revolučný, že to nenapadlo ani tomuto samotnému softvérovému gigantovi. Nové riešenie taktiež musí otočiť celú logiku internetových vyhľadávačov a priniesť iný pohľad na vec.

Reklama

Ašpirantom na vytvorenie silnej konkurencie Googlu sa stala firma OpenAI, ktorá už rozvrátila nejednu trhovú sféru. Ako upozorňuje TechCrunch, teraz predstavili SearchGPT, internetový vyhľadávač, ktorý má poskytnúť rýchle odpovede na základe informácií na webe.

Reklama

Spoločnosť Sama Altmana tento produkt chystá už dlhé mesiace, prvé informácie o SearchGPT sa objavili ešte vo februári 2024. Zjavne si uvedomujú, že pri zverejnení tento produkt nesmie mať žiadne nedostatky, ktoré by ho zdiskreditovali. Bude stačiť jeden malý incident, kedy vyhľadávač OpenAI podá mylné informácie a ľudia ho okamžite odpíšu.

Aj preto v oficiálnom blogu OpenAI hovorí o SearchGPT zatiaľ len ako o prototype. Prístup k nemu má len obmedzený počet používateľov – testerov. Verejnosť sa môže registrovať na čakaciu listinu.

Reklama

Vyzerá ako ChatGPT, viac sa zameriava na vyhľadávanie informácií

Nová služba má kombinovať pokročilé funkcionality AI modelov GPT-3.5, GPT-4 a GPT-4o s informáciami na internete. Hlavnou výhodou oproti Googlu má byť jednoduchosť používania. „Získavanie relevantných otázok z webu môže byť náročné, častokrát to môže vyžadovať viacero pokusov, kým získate relevantné výsledky,“ odôvodňuje OpenAI svoj rozdielny prístup.

Reklama

SearchGPT vám iba poskytne jednu kontextuálnu odpoveď na základe skutočných zdrojov. Zdroje informácií by mali byť v odpovedi uvedené. Nemusíte teda brázdiť webom a rôznymi stránkami, čím sa vyhľadávanie informácií značne urýchli. Avšak, ak chcete, môžete zobraziť aj rozšírené výsledky.

Služba je teda zatiaľ v testovacej fáze, pričom po ukončení fázy prototypu nastanú dve veci. Za prvé, OpenAI komunikuje, že tie najlepšie funkcionality SearchGPT neskôr prinesú aj do aplikácie ChatGPT. Už teraz ich nový vyhľadávač používateľským rozhraním pripomína AI chatbota, a preto sa sem nové funkcie budú hodiť.

Za druhé (tu si možno počkáme o niečo dlhšie), OpenAI vydá SearchGPT ako samostatný internetový vyhľadávač.

Reklama

Opatrnosť je na mieste

Ľudia majú voči AI vyhľadávačom pomerne skeptický názor – oprávnene. Napríklad aj samotný Google začal experimentovať s výsledkami vyhľadávania generovanými umelou inteligenciou, a nie na uzatvorenom testovacom prostredí, ale priamo na produkčnom internetovom vyhľadávači, ktorý denne využívajú stovky miliónov ľudí.

Umelá inteligencia na Googli generovala mylné informácie a častokrát odporúčala ľudom nebezpečné riešenia na ich problémy. Používateľom hovorila, aby pridali lepidlo do svojho receptu na domácu pizzu alebo pojedali kamene. Na otázku „môžem nechať psa v horúcom aute?“ Google AI odpovedala: „Áno, je to bezpečné.“ Ďalšie príklady kontroverzných výsledkov nájdete v príspevku na sociálnej sieti X nižšie.

Sme zvedaví, ako sa bude vyvíjať situácia so SearchGPT a či sa vyskytnú podobné chybné a nebezpečné informácie vo výsledkoch vyhľadávaní.

Reklama

Potenciálna cenzúra?

OpenAI taktiež komunikuje fakt, že pri vyhľadávači uzatvárajú partnerstvá s vydavateľmi, médiami a rôznymi tvorcami. Znamená to, že používatelia tak môžu objaviť aj výsledky z iných zdrojov, ktoré by sa ku nim pri konvenčných spôsoboch vyhľadávania nemuseli dostať, lebo sa nachádzajú niekde na 10. strane.

Avšak, firma taktiež píše, že budú zobrazovať „výber zaujímavého a kvalitného obsahu“. Nastáva tu teda otázka, či nebudú partnerské médiá OpenAI zvýhodnené pri selektovaní informácií, keďže ich bude SearchGPT vnímať ako viac dôveryhodné zdroje. Potenciálne by tak do budúcna mohli byť znevýhodnení tí tvorcovia, ktorí nebudú mať nadviazanú spoluprácu s AI vyhľadávačom.

Avšak, nemaľujme čerta na stenu. Aj toto je totiž jeden zo spôsobov, ako možno bojovať proti dezinformáciám. Počkajme si na výsledky testovania a uvidíme, aká bude prax pri používaní. Myslíte si, že takýto AI vyhľadávač vo forme chatbota dokáže konkurovať aj Googlu?

Reklama
Reklama

Mohlo by sa ti páčiť

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- REKLAMA -

Najnovší obsah

- REKLAMA -
Reklama