nedeľa, 27 októbra, 2024
Reklama

Dizajnové okno, ktoré spĺňa požiadavky na funkčnosť aj vzhľad

Nenechajte si ujsť

Hovorí sa, že šaty robia človeka. Dá sa to povedať aj o oknách v  dome? Často ich považujeme za neoddeliteľnú súčasť a zrovna dvakrát sa nad nimi nezamýšľame, ale mnohokrát dotvárajú atmosféru celého domu.

Dodávajú mu vzdušnosť, svetlo a dokážu opticky zväčšiť priestor. Skúste nahradiť akékoľvek obyčajné okno francúzskym oknom, ktoré začína od podlahy, a miestnosť získa nádych luxusu. Ako dosiahnuť podobnú premenu vzhľadu bez výmeny všetkých okien v domácnosti?

Reklama

Okno dodá vášmu domovu dušu

Okno vpúšťa do miestnosti svetlo a ponúka výhľad von. Jeho tvar a veľkosť môžu zásadne zmeniť vnímanie priestoru a jeho atmosféru. Preto je dôležité už pri zariaďovaní domácnosti myslieť na dizajn okna a doladiť ho podľa svojich predstáv.

Reklama

Svetlo a slnko môžu byť požehnaním aj nepriateľom, preto je dobré riešiť aj kvalitné tienenie, ktoré vám umožní regulovať priepustnosť svetla a zatemnenie miestnosti. Najmä v podnájme nie je možné prispôsobiť si veľkosť okien, preto je dobré poznať niekoľko užitočných trikov, ktoré vám pomôžu presvetliť a prevzdušniť miestnosť, hoci v nej okná nesiahajú od podlahy až po strop.

Väčšie okná, lepší život – ako ich aspoň opticky zväčšiť?

Okná v domoch často nie sú navrhnuté celkom podľa predstáv, preto je potrebné použiť jednoduché dizajnérske nástroje na ich optické zväčšenie.

Reklama

1. Stavte na svetlé farby okolo okien, ktoré odrážajú svetlo a opticky ich zväčšujú. 

Reklama

2. To isté platí pre záclony a závesy, ktoré by mali byť vzdušné a v bielych alebo béžových odtieňoch. 

3. S vnímaním miestnosti sa môžete pohrať aj pomocou zrkadla. Umiestnite ho oproti oknu a odraz vytvorí ilúziu ďalšieho okna a väčšieho priestoru.

Buďte pánom svetla, aspoň doma

Dôležité je mať pod kontrolou svetlo, ktoré vchádza do miestnosti. Jeho regulácia je dôležitá pre kvalitný spánok aj ideálnu viditeľnosť. Zaobstarajte si správnu tieniacu techniku, ktorá vyhovuje vášmu životnému štýlu i rozpočtu. Najluxusnejšou voľbou sú vonkajšie žalúzie, ktoré nielen spoľahlivo regulujú svetlo, ale zároveň nezaberajú priestor v miestnosti.

Reklama

Ich cena je však vyššia a inštalácia zložitejšia. Ak bývate v podnájme alebo máte obmedzené financie, riešením sú rolety deň a noc. Tie využívajú systém priehľadných a nepriehľadných pruhov, ktoré jednoducho posúvate pomocou retiazky podľa toho, koľko svetla v miestnosti práve chcete.

Výhody roliet deň a noc

K najväčším výhodám patria nízka obstarávacia cena a jednoduché ovládanie roliet. Bezproblémová je však aj údržba – špeciálnu tkaninu stačí utrieť prachovkou, prípadne vysať vysávačom na nízkom stupni. V prípade nechcených škvŕn stačí látku pretrieť vodou so saponátom a budú opäť ako nové. 

Z hľadiska dizajnu oceníte veľký výber farieb, vzorov a materiálov, ktoré môžete prispôsobiť svojmu domovu.

Reklama
Reklama

Mohlo by sa ti páčiť

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- REKLAMA -

Najnovší obsah

- REKLAMA -
Reklama