Nechávate „tringelt“ čašníkom? Pozor: Od 2025 bude platiť zmena, ktorá sa týka aj vás

Nenechajte si ujsť

Andrej Cvik
Andrej Cvik
Mám 24 rokov a moje 3 najobľúbenejšie veci na svete sú káva a moja mačka. A tá tretia je tajná.

Navrhujú zmeniť fungovanie prepitného na Slovensku

Čašníci si prilepšia na prepitnom. Dosiahnuť by to mal nový návrh zákona, ktorý sa inšpiruje fungovaním gastro priemyslu v Českej republike alebo Maďarsku. Ovplyvní spôsob, akým sa dania „tringelty“ platené kartou.

Nechávať prepitné je celkom bežnou praktikou na Slovensku. Ak je zákazník spokojný, respektíve nadmieru spokojný s čašníkom, celkom určite rád zaplatí o trochu navyše, aby zamestnancovi reštaurácie prejavil vďaku. Štandardne sa to robí napríklad zaokrúhlením sumy na účte nahor. Čašník pri takejto platbe vloží do pokladne len pôvodnú sumu z účtu a rozdiel si ponecháva.

Znie to jednoducho, ak myslíme na platbu v hotovosti. Čoraz častejšie však zákazníci preferujú platbu kartou, pri ktorej vznikajú nečakané komplikácie a administratívne povinnosti pre prevádzkovateľov reštaurácií.

Majiteľ reštaurácie musí pri prijatí platby kartou zdaniť celú sumu, ktorá mu príde na účet. A to zahŕňa aj sumu prepitného. Aj to je dôvodom, prečo mnohé podniky neumožňujú zaplatiť prepitné kartou, uvádza reportáž TV Markíza.

Je s tým strašne veľa administratívnej práce a pritom to môže byť smiešna suma,“ uviedol pre Markízu Štefan Zelenay, majiteľ prevádzky Alfa Petržalka.

bezkontaktne platby
Zdroj: Freepik

Kvôli komplikáciám často neprijímajú tringelty cez platobný terminál

Aj preto sa už stalo zvykom, že tringelty čašníci prijímajú len v hotovosti. To môže byť pre niektorých zákazníkov komplikované, ak nemajú pri sebe ideálnu sumu (väčšinou v minciach).

Koniec koncov kvôli tomuto systému zdaňovania prepitného plateného kartou pracovníci v gastro prevádzkach prichádzajú o peniaze. V lepšom prípade je len zdanené, no v horšom prípade to podnik vôbec neumožňuje a v dnešnej bezhotovostnej dobe, kedy zákazníci čoraz menej často nosia hotovosť, čašník nedostane vôbec nič – aj keď by mu zákazník rád niečo nechal.

Pozitívnou správou teda je, že by sa to čoskoro mohlo zmeniť. Ako informovala TV Markíza, Ministerstvo pre cestovný ruch prišlo s návrhom, že by sa prepitné zaplatené kartou na Slovensku vôbec nezdaňovalo. Majiteľ prevádzky by sumu účtovne oddelil od zvyšku tržby a jednoducho ju pripočítal na výplatnú pásku čašníka.

Minister Dušan Keketi sa odvoláva na fakt, že podobný systém funguje aj v susedných krajinách. Prepitné platené kartou sa nezdaňuje napríklad v Českej republike alebo Maďarsku.

O návrhu zákona bude parlament rokovať počas septembrovej chôdze. Ak ho poslanci schvália, vstúpi do platnosti od začiatku roka 2025. Budúcim januárom by sa tak mohli prestať zdaňovať tringelty platené kartou. Ak bude zákon schválený, túto možnosť by mali zaviesť všetky gastro podniky.

Zmenu privítajú nielen majitelia prevádzok, ktorým tým štát odľahčí od administratívnych povinností, ale aj čašníci, ktorí si vďaka zákonu jednoznačne prídu na viac tringeltov.

Mohlo by sa ti páčiť

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- REKLAMA -

Najnovší obsah

- REKLAMA -