Na Windows 11 konečne prišla funkcia, po ktorej ľudia volali 30 rokov

Nenechajte si ujsť

Windows konečne dokáže zmeniť veľkosť FAT32

Spoločnosť Microsoft priniesla do najnovšej testovacej verzie operačného systému Windows 11 významnú zmenu. Po takmer tridsiatich rokoch odstránila umelo zavedený limit 32 GB pre veľkosť diskových oddielov s formátom FAT32. Táto novinka otvára dvere k väčšej flexibilite pri správe úložného priestoru.

Pre bežného používateľa Windowsu ide o zmenu, ktorú iba sotva zaregistruje. Na celom svete sú však milióny a milióny ľudí, ktorým táto maličkosť podstatne zjednoduší životy a prácu.

Čo to znamená pre používateľov?

Doteraz bolo vytvorenie FAT32 oddielu väčšieho ako 32 GB pomerne komplikované. Vyžadovalo si znalosť pokročilejších nástrojov a postupov, napríklad cez PowerShell. Vďaka tejto vítanej zmene si teraz stačí otvoriť príkazový riadok a jednoduchým príkazom formátovať disk až do veľkosti 2 terabajtov.

Čo je kuriózne, možnosť formátovať FAT32 na viac ako 32 GB Microsoft umožňuje iba cez príkazový riadok. Ten, kto formátuje pripojené disky cez grafické rozhranie, teda kliknutím pravého tlačidla na myške a vybraním možnosti Formátovať, ten má stále zobrazený limit 32 GB. Inovácie sa teda dejú, lenže naďalej nie sú viditeľné pre všetkých.

Aktuálna verzia Windows 11 bez problémov beží na počítačoch, notebookoch aj tabletoch (foto: Microsoft)
Aktuálna verzia Windows 11 bez problémov beží na počítačoch, notebookoch aj tabletoch (foto: Microsoft)

Zatiaľ len pre testovacích používateľov

Navyše, táto novinka je zatiaľ dostupná iba pre účastníkov programu Windows Insider, ktorí testujú najnovšie verzie systému. Konkrétne Insider Preview Build 27686. Očakáva sa, že vylepšenie sa čoskoro dostane aj do stabilnej verzie Windows 11.

Účasť nezávislých testerov nových verzií Windowsu je celkom kľúčová, pretože práve oni umožňujú vydavateľovi vychytať chyby, problémy s kompatibilitou alebo navrhovať zmysluplné vylepšenia nových funkcií.

Prečo bol limit 32 GB zavedený?

Pôvodný limit 32 GB pre FAT32 disky bol zavedený ešte v 90. rokoch minulého storočia. Jeho dôvodom bol kompromis medzi jednoduchosťou a efektívnosťou správy úložného priestoru. Dnes, keď máme k dispozícii oveľa výkonnejšie počítače a väčšie disky, sa tento limit stal zbytočným obmedzením.

V skutočnosti však nešlo o objektívne rozhodnutie, ale v podstate svojvoľný počin programátora. Dave W Plummer na sociálnej sieti X uviedol, že toto obmedzenie zaviedol v jedno ráno v roku 1994. Limit 32 GB považoval za primeraný a hoci sa medzičasom nároky používateľov zmenili, tento limit ostal zachovaný.

Jedno obmedzenie zrušili, ďalšie zachovali

Aj keď sa zvýšil maximálny povolený objem FAT32 oddielu, stále platí obmedzenie veľkosti jednotlivých súborov na 4 GB. To znamená, že na takýto disk nebude možné uložiť väčšie súbory, ako sú napríklad moderné videá vo vysokom rozlíšení alebo robustnejšie zazipované súbory.

Windows ponúka k formátovaniu FAT32 aj alternatívy: ExFAT alebo NTFS. NT File System (NTFS) je dnešným moderným štandardom pre Windows, ktorý vo viacerých ohľadoch prekonáva FAT32.

Zmena poteší, ale…

Zrušenie limitu 32 GB pre FAT32 disky je vítanou novinkou, ktorá zvyšuje flexibilitu pri správe úložného priestoru. Aj keď táto funkcia je zatiaľ dostupná len pre vybranú skupinu používateľov, je očakávané, že sa čoskoro dostane aj do rúk širokej verejnosti.

Samozrejme, je otázne, či o takejto novinke budú bežní používatelia vedieť. V praxi sa totiž s potrebou formátovania diskov nestretávajú a už rozhodne sa nezaoberajú porovnávaním FAT32 a NTFS.

Oveľa podstatnejšou inováciou tejto novej verzie Windows 11 má byť avizované vylepšenie kontextovej ponuky, ktorá sa zobrazuje pri kliknutí na priečinok alebo súbor pravým tlačidlom myši:

Unikla ohromujúca správa o novom Windowse, ktorý už testujú „vyvolení“? Nie tak celkom, ale zmena veľkosti FAT32 je významná
Unikla ohromujúca správa o novom Windowse, ktorý už testujú „vyvolení“? Nie tak celkom, ale zmena veľkosti FAT32 je významná

 

Mohlo by sa ti páčiť

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- REKLAMA -

Najnovší obsah

- REKLAMA -