Takýto prúser tu nebol roky. Rizikové sci-fi v traileri ukázalo najväčšie nedostatky

Nenechajte si ujsť

Erik Košťany
Erik Košťany
Moje meno je Erik (alebo Erino), mám 28, momentálne bývam v Bratislave. Kino navštevujem niekoľkokrát do mesiaca a čo nestihnem tam, doháňam na obrazovkách doma. Vlastním niekoľko konzol, rád si prečítam dobrú knihu či komiks, ale nevyhýbam sa ani pohybu po vonku (či už na nohách alebo bicykli)

Rizikové sci-fi v traileri ukázalo jeho najväčšie nedostatky 

Stará-známa fráza hovorí, že aj zlá reklama je reklama. Tým sa chcelo riadiť štúdio Lionsgate pri zverejnení najnovšieho traileru na film Megalopolis, novodobý epos od Francisa Forda Coppolu. Tentokrát to však poriadne prepískli a ako informuje Variety, silno sa ospravedlňujú tvorcovi aj jeho produkčnej spoločnosti.

Coppola dlho sníval o tom, že natočí bájku, ktorá sa odohráva v modernom svete. Po rokoch sa rozhodol si tento sen splniť, predal svoje vinice v Taliansku a z vlastného vrecka financoval 120 miliónov do rozpočtu filmu. Do snímky priniesol nielen zaujímavý námet, ale aj pôsobivé herecké obsadenie (Adam Driver, Laurence Fishburne, Dustin Hoffman, Giancarlo Esposito, Shia LaBeouf či Aubrey Plaza).

ukážka megalopolis
Zdroj: American Zoetrope

Prestížny festival priniesol priemerné hodnotenia

Film už mal svoju premiéru na 77. ročníku festivalu v Cannes. Premietanie vôbec nedopadlo podľa očakávaní a vyvolalo medzi kritikmi skôr zmätené reakcie. Diváci film prijali veľmi rozporuplne a buď ho chválili do nebies, alebo úplne zvozili. Tomu presne zodpovedá aj hodnotenie 53 % na portáli Rotten Tomatoes či veľmi podobných 52 % na ČSFD.

Hrozí teda prepadák v kinách, ktorému sa chcelo štúdio vyhnúť zaujímavým spôsobom. 21. augusta zverejnilo trailer, ktorý stál na negatívnych recenziách. Dáva ich rýchly súhrn, pričom hlas hlavnej postavy hovoril: „Nenechajte prítomnosť zničiť budúcnosť„.

Antireklamou štúdio prestrelilo

Ukážka ďalej upozorňovala, že negatívnej kritike čelili aj predošlé Coppolove filmy ako Krstný otec, Apokalypsa či Dracula. Tie už dnes považujeme za absolútne klasiky. Jediným problémom je, že hodnotenia, ktoré pripisovali známym menám, ako sú Robert Ebert či Pauline Kael, sa nedali nájsť nikde inde v ich portfóliu, a preto sa považujú za vymyslené.

Lionsgate rýchlo konalo a ukážku stiahlo. Ich hovorca pridáva celý rad ospravedlnení, pre Variety uviedol:

„Ponúkame naše najúprimnejšie ospravedlnenia uvedeným kritikom a Francisovi Fordovi Coppolovi a spoločnosti American Zoetrope za našu neospravedlniteľnú chybu v kontrolnom procese. Pokašľali sme to. Je nám to ľúto.“

Vydanie už onedlho

Otázkou je, ako táto kauza ovplyvní vydanie filmu Megalopolis, či privedie do kín viac divákov, alebo ho budú, práve naopak, bojkotovať. Uvidí sa budúci mesiac, v Spojených štátoch bude uvedený 27. septembra. My si musíme počkať dlhšie, na Slovensku bude mať premiéru 17. októbra.

Zdroje: variety.com; rottentomaoes.com

Mohlo by sa ti páčiť

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- REKLAMA -

Najnovší obsah

- REKLAMA -