Ako to mohol niekto dopustiť? GTA 6 si na PS5 Pro zahráme len s veľkým obmedzením

Nenechajte si ujsť

Procesor 60 fps jednoducho neutiahne

Sony má za sebou oficiálne predstavenie novej konzoly PlayStation 5 Pro. Novinka sa okrem iného vyznačuje vyšším výkonom, lepšou grafickou kartou či AI funkciami. Napriek mimoriadnej obľúbenosti sa na novú konzolu valí spŕška sťažností týkajúce sa najmä neprimerane vysokej ceny.

Špecialisti z Digital Foundry ale objavili ďalší potenciálny problém. Tí sa totiž bližšie pozreli na hardvér v novej konzole a na jeho schopnosť ustáť náročné hry. Konkrétne sa zaoberali asi najočakávanejšou hrou GTA 6, ktorá pri vydaní prvého traileru v decembri 2023 lámala rekordy sledovanosti.

Podľa technologického editora Richarda Leadbettera nemôžeme očakávať, aby GTA 6 bežalo pri 60 fps. Dôvod je naozaj prostý.

Procesor v novom PS5 Pro je totiž rovnaký ako v predošlej verzii. Ide teda o štyri roky starý hardvér. Kvôli komplexným simuláciám a náročnejšej grafike sa každá GTA hra pôvodne uvádzala na cieľových platformách s 30 fps. Ak je základná verzia PS5 zameraná na 30 fps, dosiahnuť v PS5 Pro 60 fps by bolo extrémne náročné.

Prekážku teda v konečnom dôsledku nepredstavuje grafická stránka konzoly, ale procesor staršieho rázu, ktorý sa Sony rozhodol použiť pri oboch svojich konzolách.

Zdroj: Sony

Starý procesor, nové funkcie

Napriek tomu, že procesor zostáva rovnaký, prinesie PlayStation 5 Pro maximálny grafický zážitok. Sony totiž do svojej novej konzoly zabudoval silnejšiu grafickú kartu, ktorá poskytuje o 67 % vyšší výkon. RAM pamäť je rýchlejšia o 28 %.

Ray tracing (schopnosť simulovať rôzne optické efekty) si takisto prišiel na svoje vylepšenia. Ten by mal zaznamenať nárast o dvoj až trojnásobok.

Najvýznamnejšou novinkou je takzvaný PSSR, teda PlayStation Spectral Super Resolution. Horibilným názvom sa rozhodne nenechajte odradiť. Jedná sa o softvérovú funkciu, ktorá využíva umelú inteligenciu na vyhodnocovanie každého jedného pixelu a následne ho vylepší. Tento proces s podporou AI sa pracovne nazýva aj upscaling obrazu a jeho výsledkom je ostrejší obraz či viac detailov.

Hra GTA bola odjakživa známa prepracovanými detailmi a animáciami. Simulácie jednotlivých postáv, dopravných nehôd či okolitého prostredia sú pre procesor vždy ťažký oriešok a GTA 6 výnimkou rozhodne nebude.

Vydanie GTA 6 je momentálne stanovené na jeseň 2025. Novú hernú konzolu si bude možné zakúpiť už 7. novembra, avšak preobjednať už od 26. septembra.

Mohlo by sa ti páčiť

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- REKLAMA -

Najnovší obsah

- REKLAMA -