Reklama
sobota, 5 októbra, 2024

Aktuálne: Svet je v šoku, zomrela legendárna herečka Maggie Smith

Nenechajte si ujsť

Erik Košťany
Erik Košťany
Moje meno je Erik (alebo Erino), mám 28, momentálne bývam v Bratislave. Kino navštevujem niekoľkokrát do mesiaca a čo nestihnem tam, doháňam na obrazovkách doma. Vlastním niekoľko konzol, rád si prečítam dobrú knihu či komiks, ale nevyhýbam sa ani pohybu po vonku (či už na nohách alebo bicykli)
Reklama

Zomrela herečka Maggie Smith

Filmový svet dnes zažíva veľký smútok. Navždy nás opustila legendárna herečka Maggie Smith, ktorej kariéra sa tiahla cez neuveriteľných 7 dekád. Cez romantické komédie v 50. rokoch, cez jej azda najznámejšiu rolu v sérií Harry Potter až po Downtown Abbey, v každej ju obľuboval davy z celého sveta.

Zomrela pokojne v spánku, v nemocnici v Chelsea s príznačným názvom Westminster Hospital. Informáciu prezradil pre britský denník The Guardian jej syn Chris Larkin. Dožila sa 89 rokov.

Reklama

Už za svoj prvý film bolo nominovaná na prestížne ocenenie

Smith sa narodila 28. decembra 1934 v Oxforde. Už ako tínedžerka sa pridala k divadlu, v ktorom rýchlo smerovala na vrchol. V roku 1957 sa objavila v komediálnom muzikáli Share My Lettuce. Zhodou okolností toto predstavenie navštívil režisér Seth Holt a mladú herečku obsadil do svojho trileru Nowhere to Go. Už za tento film získala svoju prvú nomináciu na cenu BAFTA.

Reklama

Núdzu o ďalšie úlohy tak rozhodne nemala a objavovala sa na plátnach aj doskách. Takýmto spôsobom zvládla filmovú aj divadelnú adaptáciu Othella. Ďalším veľkým filmom sa pre ňu stala dráma Najlepšie roky slečny Jean Brodiovej z roku 1969. Na odovzdávaní cien akadémie nasledujúce rok si práve zaň odniesla svojho prvého Oscara ako najlepšia herečka v hlavnej roli.

maggie smith nowhere to go
Zdroj: BBC

Neskutočný rozsah dokázaný aj radom cien

Ďalšia nominácia na Oscara prišla v roku 1973 za herečku vo vedľajšej roli (film S tetou na cestách), tento raz nomináciu nepremenila. Paradoxne v roku 1979 stvárnila vo filme Apartmán v Kalifornii herečku, ktorá bola nominovaná na Oscara a za tento výkon si naozaj odniesla zlatú sošku.

Reklama

V 80. rokoch sa jej kariéra rozrástla naozaj bohatými spôsobmi. Zahrala si vo vojnovej komédii, pikatnej ironickej snímke Misionár, krimi trileri, romantickej dráme aj adaptácií knihy od Virginie Wolfovej (a na prelome 80. a 90. rokov nakoniec túto spisovateľku hrala v divadelných predstaveniach).

Reklama
Maggie Smith Apartmán v Kalifornii
Zdroj: TMDB

Poznáme ju z Harry Pottera aj Downtown Abbey

V 90. rokoch si zahrala po boku Cher aj ďalšej veľkej filmovej dámy Judi Dench. Po prelome milénia prišla pre Maggie Smith rola, s ktorou si ju spája veľké množstvo fanúšikov. Od roku 2001 do roku 2011 sa objavovala ako profesorka McGonagallová v sérii filmov Harry Potter.

Notoricky známou sa stala aj ako grófka z Granthamu v seriáli Downtown Abbey, aj v jeho dvoch filmoch z rokov 2019 a 2022. Jej posledným filmom sa stala dramatická komédia Klub zázrakov o štyroch ženách, ktoré si plnia svoj sen o púti do Lurd.

Zdroj: theguardian.com

Reklama
Reklama

Mohlo by sa ti páčiť

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- REKLAMA -

Najnovší obsah

- REKLAMA -
Reklama