Reklama
sobota, 5 októbra, 2024

Karta ani hotovosť to nie je. Uhádnete, ako Slováci najradšej platia?

Nenechajte si ujsť

Andrej Cvik
Andrej Cvik
Mám 24 rokov a moje 3 najobľúbenejšie veci na svete sú káva a moja mačka. A tá tretia je tajná.
Reklama

Najobľúbenejší typ platby Slovákov

Množstvo platieb mobilom alebo hodinkami na Slovensku z roka na rok stúpa. Kým v roku 2019 dosahoval podiel týchto platieb úroveň 2 % zo všetkých vykonaných kartových transakcií v našej krajine, v prvom polroku tohto roka predstavoval daný podiel viac ako 30 %.

Celkový počet platieb za prvých 6 mesiacov 2024, ktoré boli uskutočnené mobilom alebo hodinkami, dosiahol 170 miliónov. Takéto transakcie dosiahli celkový objem 3,66 miliardy EUR. V medziročnom porovnaní sa počet aj objem takto vykonaných platieb zvýšil o viac ako 52 %. Priemerná hodnota jednej mobilnej transakcie sa pohybovala na úrovni 21,4 EUR.

Reklama

Vyplýva to z aktuálnych údajov pravidelnej štatistiky vydávania a prijímania platobných kariet Slovenskej bankovej asociácie (SBA), ktoré SBA bližšie zanalyzovala.

Reklama

„Ako dáta za prvý polrok 2024 ďalej ukazujú, v júni bola už každá tretia platba na Slovensku uskutočnená prostredníctvom mobilu alebo inými nositeľnými zariadeniami v rámci kartových platieb,“ približuje Marcel Klimek, výkonný riaditeľ Slovenskej bankovej asociácie. 

Najčastejšie ľudia platby mobilom a nositeľnými zariadeniami používajú na úhradu v obchodoch na platobných termináloch (takmer 87 %). V menšej miere (13 %) mobilné platby využívajú na platby v online priestore na rôznych weboch a e-shopoch.

Reklama
tokenizacia
Tokenizáciu používame už dnes, hoci o nej nevieme. Platby mobilom využívajú trochu iný príncíp, ako platby fyzickou kartou – a tento princíp sa čoskoro stane štandardom (foto: Jonas Leupe @unsplash.com)

Bezpečné mobilné platby vďaka tokenizácii

Platby prostredníctvom mobilu alebo iných nositeľných zariadení majú vysoký stupeň bezpečnosti. Dôvodom je tokenizácia. V mobile je namiesto údajov o platobnej karte uložené len jedinečné číslo reprezentujúce platobnú kartu (token).

Reklama

Na realizáciu mobilnej platby navyše netreba zadávať PIN kód ku karte, ale autorizáciu uskutočníte odomknutím mobilu alebo hodiniek. V prípade straty zariadenia dokáže klient tokenizovanú kartu jednoducho odstrániť z mobilnej aplikácie.

Banky na Slovensku patria medzi odvetvia dosahujúce vysoký stupeň elektronizácie a digitalizácie, ktoré sa tak premietajú v užívateľsky komfortné a obľúbené bankové služby, kam patria aj mobilné platby.  

Reklama

Mohlo by sa ti páčiť

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- REKLAMA -

Najnovší obsah

- REKLAMA -
Reklama