streda, 16 októbra, 2024
Reklama

Máte niektorý z uvedených mobilov? Ste v ohrození, toto musíte spraviť čo najskôr (ZOZNAM)

Nenechajte si ujsť

Andrej Cvik
Andrej Cvik
Mám 24 rokov a moje 3 najobľúbenejšie veci na svete sú káva a moja mačka. A tá tretia je tajná.

Skontrolujte, či vlastníte niektorý z týchto Android telefónov

Vlastníte Android telefón? Potom je možné, že vaše dáta sú v ohrození a hackeri ich v tomto momente zneužívajú. Skontrolujete si, či sa vaše zariadenie nachádza na ZOZNAME, ktorý nájdete nižšie v článku. Tiež vám povieme, čo robiť ďalej.

Výrobca mobilných čipov Qualcomm podľa portálu Tech Crunch identifikoval zero-day bezpečnostnú chybu. Týka sa desiatok rôznych procesorov, ktoré nájdete v tých najznámejších mobilných telefónoch od ikonických výrobcov – medzi ktorými je aj Samsung.

Reklama

Čo je to zero-day bezpečnostná chyba?

Aby sme porozumeli závažnosti situácie, musíme najprv pochopiť, čo znamená takzvaná zero-day slabina (nula dní).

Reklama

Bežne sa bezpečnostné chyby označujú počtom dní, koľko o nich firma vedela, než boli zneužité. Pojem zero-day teda hovorí o chybe v systéme, o ktorej vývojári nevedeli v čase, kedy bola zneužitá – čo znamená, že systém sa pred ňou nedokázal brániť.

Táto chyba sa konkrétne týkala moderných čipov v tých najdrahších mobiloch, ale tiež starších modelov čipsetov v dostupnejších zariadeniach.

Reklama
qualcomm
Zdroj: Qualcomm

Zraniteľnosť sa týka nesprávneho nastavenia pamäti v rôznych službách systému, vďaka čomu hackeri vedia získať prístup ku citlivým častiam zariadenia a potenciálne aj používateľským dátam. Medzi ohrozenými čipmi je aj špičkový Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 spred 2 rokov.

Reklama

Zoznam postihnutých zariadení:

  • Samsung Galaxy S22 Ultra;
  • OnePlus 10 Pro;
  • Sony Xperia 1 IV;
  • Oppo Find X5 Pro;
  • Honor Magic4 Pro;
  • Xiaomi 12;
  • a mnoho ďalších.

Dobré správy sú, že spoločnosť Qualcomm už bezpečnostnú chybu opravila a vydali aktualizáciu, vďaka ktorej budete opäť chránený. Teraz už je len otázkou času, kedy novú aktualizáciu od výrobcu čipsetov implementujú jednotliví výrobcovia smartfónov do svojich updatov.

Aby ste sa vyhli potenciálnemu riziku, odporúčame v najbližšej dobe sledovať dostupnosť softvérových aktualizácií vášho Android telefónu. Ak v nasledujúcich dňoch nejaká pribudne, bez zbytočného odkladania si ju nainštalujte. Taktiež odporúčame v nastaveniach povoliť automatické aktualizácie. Tým zaručíte, že opravy chýb sa do vášho telefónu dostanú čo najskôr.

Reklama

Mohlo by sa ti páčiť

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- REKLAMA -

Najnovší obsah

- REKLAMA -
Reklama