streda, 16 októbra, 2024
Reklama

Geniálna skrytá funkcia iPhonov, o ktorej ste netušili. Apple po rokoch vypočul naše prosby

Nenechajte si ujsť

Andrej Cvik
Andrej Cvik
Mám 24 rokov a moje 3 najobľúbenejšie veci na svete sú káva a moja mačka. A tá tretia je tajná.

Skrytá funkcia v iOS 18

Aktualizácia iOS 18 patrí medzi najväčšie vylepšenia iPhonov za posledné roky. Apple tentokrát stavil na istotu a predstavil niečo, čo ľudia vždy privítajú: nové možnosti upravovania vzhľadu systému.

Používatelia si v novej verzii operačného systému môžu presúvať ikony aplikácií, kde sa im zachce, aj s medzerami medzi nimi. Môžu natívne meniť farbu ikoniek a tiež preusporiadať Ovládacie centrum. Mimo toho Apple úplne prerobil apku Fotky a iné dôležité súčasti systému a predstavil nové vychytávky, ako napríklad možnosť uzamykať aplikácie pomocou Face ID.

Reklama

Medzi hromadou nových funkcií je aj niečo, čo sme od spoločnosti pýtali už roky. Teraz si konečne môžeme zmeniť predvolené aplikácie v rýchlej ponuke na zamknutej obrazovke.

Reklama

Doteraz sme sa museli uspokojiť s tým, čo Apple umiestnil do spodných rohov zamknutej obrazovky: rýchlym spustením baterky alebo skratkou pre fotoaparát. Ľudia sa pritom sťažovali, že napríklad baterku na svietenie nepoužívajú a miesto nej by mali radšej užitočnejšiu apku podľa svojho výberu.

Ešte zbytočnejšia sa zdá kruhová ikona na rýchle otvorenie fotoaparátu. Fotoaparát totiž dokážete ešte rýchlejšie spustiť zo zamknutej obrazovky jednoduchým potiahnutím prsta sprava doľava. Ak ste si ale nainštalovali iOS 18, už vás to ďalej nemusí trápiť. Takto si jednoducho môžete zmeniť apky v rýchlej ponuke na zamknutej obrazovke.

Reklama

Postup je jednoduchý (+ úžasný trik)

  1. Podržte prstom na uzamknutej obrazovke
  2. Kliknite na tlačidlo Prispôsobiť
  3. Vyberte Zamknutá obrazovka
  4. Kliknite na znak „-“ pri ikonách baterky a fotoaparátu
  5. Kliknite na znak „+“ v kruhu, ktorý sa objavil miesto ikony
  6. Vyberte z ponuky požadovanú aplikáciu alebo funkciu
  7. Kliknite na tlačidlo Hotovo v pravom hornom rohu

Apple do ponuky náhrad základných ikon prednastavil desiatky funkcií z natívnych aplikácií iPhonu. Vynikajúce je aj to, že vývojári aplikácií tretích strán môžu tiež vytvárať vlastné funkcie, ktoré sa objavia v ponuke.

Reklama

V ponuke môžete tiež vyhľadávať pomocou kľúčových slov.

Na záver ešte jeden trik: ako rýchlu funkciu ovládania na zamknutej obrazovke môžete vybrať aj vlastnú Skratku z aplikácie Siri Shortcuts. Pomocou Skratiek tak dokážete prednastaviť prakticky bez obmedzení akúkoľvek funkciu alebo sekvenciu funkcií vášho iPhonu.

Pre viac informácií o Siri Skratkách a o tom, ako ich používať, si pozrite naše video:

Reklama
Reklama

Mohlo by sa ti páčiť

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- REKLAMA -

Najnovší obsah

- REKLAMA -
Reklama