piatok, 18 októbra, 2024
Reklama

Aj vy určite máte túto aplikáciu. Hackeri ukradnú váš účet úplne bez povšimnutia

Nenechajte si ujsť

Využívajú realistické AI telefonáty

Internetové podvody nie sú v súčasnom online priestore nič neobvyklé. Podvodníci neustále nachádzajú nové spôsoby, akými možno oklamať čo najväčšie množstvo ľudí. Keďže väčšina používateľov už zaužívané triky pozná, museli hackeri zapojiť všetok svoj dôvtip a vynaliezavosť, aby prišli s niečím novým. Hackeri sa rozhodli na svoj nový podvod použiť umelú inteligenciu (AI).

O novo objavenej metóde útokov upozornil portál Tom´s Guide. Jedná sa o takzvané extrémne realistické AI telefonáty, ktoré s ľahkosťou presvedčia aj tých najskúsenejších používateľov. Cieľom hackerov je dostať sa k vašim prihlasovacím údajom od Gmail účtu a v konečnom dôsledku samotný účet ukradnúť.

Reklama

Gmail je mimoriadne obľúbená aplikácia. Používa ju viac ako 2,5 miliardy používateľov takže niet divu, že si hackeri zvolili ako cieľ práve túto službu.

Reklama

Konzultant Microsoftu takmer obeťou nového podvodu

Sam Mitrovic, ktorý pôsobí ako konzultant riešení a bezpečnostný expert pre Microsoft, na svojom blogu popísal vlastnú nepríjemnú skúsenosť s novou hackerskou taktikou.

Všetko sa začalo notifikáciou, ktorá žiadala užívateľa o schválenie obnovenia Gmail účtu. Nemusíte byť žiadnym bezpečnostným expertom, aby ste zistili, že sa jedná o jasný pokus dostať k vášmu Gmail účtu. Takéto triky často presmerujú používateľov na falošné stránky, aby im mohli kradnúť prihlasovacie údaje. Podvody takéhoto typu združuje spoločný názov phishing.

Reklama
nočný režim pre gmail
Zdroj: Unsplash

Samozrejme, že Mitrovic žiadosť zamietol. Avšak približne o 40 minúť mu prišiel telefonát, ktorý zobrazoval ako volajúceho Google Sydney. Mitrovic hovor neprijal a, ako uvádza vo svojom blogovom príspevku, o chvíľu naň aj zabudol.

Reklama

Táto situácia sa s rovnakým priebehom zopakovala aj o týždeň neskôr. Znovu prišla žiadosť, ktorú zamietol a o 40 minút na to telefonát. Tentoraz však hovor prijal. Podľa slov Mitrovica bol na druhej strane linky anglicky hovoriaci muž s americkým prízvukom. Ten tvrdil, že pracuje v technickej podpore Googlu a upozornil Mitrovica, že jeho Gmail účet bol napadnutý.

Neznámy muž sa Mitrovica najprv pýtal, či je momentálne na cestách, na čo odpovedal že nie. Volajúci následne vysvetlil, že určití útočníci mali už týždeň prístup k jeho účtu, pričom z neho stiahli všetky jeho údaje. Mitrovic si telefónne číslo okamžite vyhľadal a zistil, že skutočne išlo o reálne číslo  austrálskej pobočky Googlu.

Napriek tomuto zisteniu zostal uznávaný konzultant z Microsoftu ostražitý. Bol si totiž vedomý, že sfalšovať čísla nepredstavuje pre hackerov žiadny problém. Mitrovic tak požiadal o zaslanie e-mailu. Doručený e-mail vyzeral na prvý pohľad autenticky a legitímne. Po detailnejšom preskúmaní si však Mitrovic všimol, že jedna z e-mailových adries nepatrila Googlu.

Reklama

Rozhovor s AI

Stopercentné potvrdenie, že sa jedná o podvod prišlo o chvíľu neskôr. Muž na druhej strane totiž povedal „Dobrý deň“ dvakrát po sebe a to bez akéhokoľvek dôvodu. Okrem toho znel hlas až príliš presne a dokonale. Na základe toho usúdil Mitrovic, že sa nerozpráva so žiadnym živým operátorom, ale s hlasom vytvorením pomocou umelej inteligencie.

Po tomto zistení hovor okamžite zložil a pre istotu sa prihlásil do svojho gmailového účtu, aby skontroloval aktivitu. Do jeho účtu sa však nikto neprihlasoval. 

openai chatgpt
Zdroj: YouTube, Freepik, Unsplash

Google spúšťa nový program na ochranu pred podvodmi

V snahe bojovať proti podobným podvodom sa Google spojil s organizáciami Global Anti-Scam Alliance (GASA) a DNS Research Federation (DNS RF). Nová iniciatíva nesie pracovný názov Global Signal Exchange a má slúžiť ako platforma na zdieľanie informácií o kybernetických hrozbách v reálnom čase. Tento systém funguje na Google Cloude.

Reklama

Zo strany Google ide určite o pozitívny krok, keďže podvodníci naďalej neprestávajú prekvapovať a obeťou sa môže stať naozaj každý. Podvody sa stávajú čoraz viac realistickejšie a sofistikovanejšie. Dôležité je zachovať si chladnú hlavu a dôkladne overiť všetky informácie. Na ochranu vášho mobilného zariadenia či počítača rozhodne pomôže kvalitný antivírusový program, ktorý treba pravidelne aktualizovať.

Reklama

Mohlo by sa ti páčiť

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- REKLAMA -

Najnovší obsah

- REKLAMA -
Reklama