RewindFOOD vám aj dnes ukáže klasické domáce jedlo, ktoré nesmie chýbať v žiadnej slovenskej kuchyni. V tomto článku si ukážeme recept na segedínsky guláš, po ktorom sa vám budú zbiehať sliny! Nezabúdajte, že aj za sporákom je dôležitá kreativita – recept preto neberte ako prísne pravidlá, ale mantinely, ktoré si môžete podľa chuti posúvať. Dosť však slov, vezmime varechu a bežme do kuchyne!
Recept na segedínsky guláš
Na 4 porcie potrebujeme:
- 600 g bravčové pliecko
- kopcovitá lyžica bravčovej masti alebo 4 lyžice oleja
- 2 ks veľká cibuľa alebo 4 menšie
- 3 veľké hrste kyslej kapusty
- 250 ml šľahačková smotana
- 3 strúčiky cesnaku
- dochucovadlá (gulášové korenie, mletá červená paprika, kurkuma, mleté čierne korenie, celá rasca, bobkový list, vegeta, soľ)
Postup:
Bravčové pliecko poriadne vyumývame, odrežeme mastné časti a rozkrájame na kocky podľa vlastného uváženia. Okoreníme ho gulášovým korením podľa chuti (odporúčame 2-3 polievkové lyžice) a necháme chvíľu postáť, aby mäso nasiaklo korenie. Prípadne ho môžeme nechať cez noc v chladničke – chutiť bude ešte lepšie.
Do veľkého hrnca pridáme bravčovú masť alebo olej a začneme ohrievať na stredne veľkom plameni. Ďalej očistíme a nakrájame cibuľu na malé kúsky, ktorú pridáme do rozohriatého hrnca a restujeme, dokým nezačne chytať farbu. Vtedy vypneme plameň a hrniec preložíme vedľa, kedy pridáme 3 polievkové lyžice mletej papriky. Poriadne premiešame a pridáme nakrájané bravčové mäso, štipku kurkumy, mleté čierne korenie, vegetu, rascu a bobkový list. Znova poriadne premiešame.
Hrniec vrátime na sporák a čakáme, kým sa mäso nezačne variť – spoznáme to podľa zmeny farby do biela. Potom ho prikryjeme, aby pustilo šťavu a po 10 minútach pridáme horúcu vodu tak, aby v nej bolo mäso takmer ponorené. Dusíme ďalších 20 minút. Medzičasom si pripravíme kapustu. Pokiaľ je jej chuť veľmi kyslá, môžeme ju prepláchnuť vodou. Podľa preferencie si ju taktiež môžeme nakrájať.
K podusenému mäsu do hrnca pridáme kapustu, podľa chuti so šťavou alebo bez. Znova pridáme horúcu vodu tak, aby boli mäso aj kapusta ponorené v šťave a dusíme ďalších zhruba 20 minút. Potom pridáme roztlačený alebo nakrájaný cesnak a dusíme asi 10 minút, kým mäso nebude mäkké. Na koniec pridáme šľahačkovú smotanu, prípadne dolejeme horúcu vodu, dochutíme soľou a guláš prevaríme.
Mohlo by vás zaujímať: Recept na bryndzové halušky!
Domáci segedínsky guláš môžeme podávať s parenou knedľou alebo chlebíkom, no aj táto časť je na vás. Dobrú chuť!
Zdroj: zenyvmeste.sk