„Čo je to ten Stranger Things?“
To bola moja prvá reakcia, keď mi pred dvoma týždňami snáď každý známy ospevoval, aká úžasná je tretia séria. Nakoniec ma tento seriál natoľko pohltil, že som si ho celý pozrela za dva dni. Celkom som sa doňho zažrala. A to doslova… Ale to môžeš aj ty – dnes je totižto na pláne chutná, a ešte k tomu aj pekná Stranger Things torta!
Stranger Things torta
Ingrediencie:
260g hladká múka
260g práškový cukor
4 vajcia
½ balíčku kypriaceho prášku do pečiva
8 PL oleja
6 PL vody
3 PL granka
Postup:
Oddelíme si zvlášť žĺtka a bielka. Bielka si vyšľaháme na sneh. Múku zmiešame s kypriacim práškom. Žĺtka s cukrom vyšľaháme na penu, do ktorej postupne zašľaháme olej, vodu a zmes múky s kypriacim práškom. Pridáme granko a vmiešame sneh z bielkov.
Formu na pečenie si vystelieme papierom na pečenie. Cesto vlejeme do formy, ja som použila okrúhlu s priemerom 26cm. Pečieme 25-30 minút pri teplote 170°C. Po upečení necháme vychladnúť.
Medzitým pripravíme krém. Použila som dve krabičky vanilkovej „Krémovej náplne“. Stačí k tomu pridať 400ml mlieka a šľahať asi 3 minúty.
Keď nám korpus vychladol, prerežeme ho pozdĺžne na polovicu. Spodnú časť natrieme jahodovým lekvárom. Následne natrieme vanilkovým krémom. Nie však celým množstvom, je potrebné si nechať krém na potretie zovňajšku celej torty. Pokiaľ máme krém rovnomerne rozotrený, na vrch pridáme druhú časť korpusu. Celú tortu potrieme krémom. Je to preto, aby nám na nej pekne držal fondán.
Zdobenie
Teraz prichádza tá najzábavnejšia časť: Zdobenie! Čistú dosku si posypeme trochou práškového cukru. Fondán sa tak nebude lepiť. Začneme tým, že si rozvalkáme biely fondán. Je dobré si ho najskôr rozpracovať v rukách. Lepšie sa s ním potom pracuje. Fondán by nemal byť veľmi tenký, aby sa tak ľahko nepotrhal, avšak ani veľmi hrubý. Pokiaľ máme dostatočne rozvalkaný fondán, opatrne ho dvihneme, dáme na tortu a uhladíme do hladka, aby na torte neboli hrbole.
Na svetelnú reťaz, ktorá je fanúšikom Stranger Things určite známa, som použila čokoládovú polevu a lentilky. Na demogorgona som najskôr použila šedý fondán, ktorý som vyrezala do tvaru nepodareného kvetu. O niečo menší som vyrezala aj v červenej farbe.
Sivý „kvet“ som potrela vodou, aby na ňom držal ten červený. Z bieleho fondánu som vyrezávala malilinké biele časti pripomínajúce zuby, ktoré som taktiež po potretí vodou ukladala na červený fondán. Stred som však nechala prázdny a potrela ho červeným potravinárskym farbivom, pripomínajúcim krv. Zo spodku to následne potrieme vodou a prilepíme na tortu.
Aj napriek tomu, že to je amatérska tortička, nadchne určite každého fanúšika. Tak čo, ochutnal by si?
Recept nám na zverejnenie poskytla Michaela Malíčková. Ďakujeme!